3. Paradoks…Prvi Post…

Vec sam ranije najavio da ce mi prvi postovi biti poglupi. Kako povecati tekst… Kako promijeniti boju teksta, bold font staviti itd. Zelja mi nije da pametujem nego mozda vise da vidite moj nacin razmisljanja.

Uh, bas sam nekulturan, nisam vas ni upitao kakav je bio sladoled. Trebao bi napraviti tutorial za sladoled kad bude fino vrijeme vani 🙂  Vidio sam puno slika iz prirode ovdje i mogu reci da mi je drago gledati to jer u prirodi imas neki mir za koji ljudi brzo zaborave u vecim gradovima. Malo sam ljubomoran na gosp. Tanovica jer vidim da covjek stvarno puno putuje i to je nesto cemu se ja divim, da neko tako ostvari  svoj san. Sjecate li se where the hell is matt? Pogledajte na youtube ako niste.

Pozdrav Nepocesljan!  Ja i ti smo isti barem ujutru 🙂 Me likes tvoj blog. Ima stvarno svacega. Volim citati ikavski, odmah se sjetim predivne Dalmacije. Nadam se da cemo i ovog ljeta stici malo se brckati. Samo poskupilo je puno tako da pitanje je… Cujem da se puno prica o Albaniji al nisam jos tamo bio tako da ako iko ima iskustva slobodno javite i stavite slike ako postoji mogucnost.

Vas prvi post

Hmm vidim da moze biti zbunjujuce kad se stavlja puno slika u tekst. Jos nisam skontao kako da to poredam pokraj al nismo jos stigli do takvih detalja. Danasnji cilj je samo postaviti novi post.

 

2015-05-21 11_51_13-VOXXYZ

Znaci u proslom postu smo napravili novog korisnika. Sada kad se prijavi na pocetnoj stranici vide se skroz gore na vrhu 3 nove ikone. Jedna ikona se zove “Novi post”  druga “moj voxxyz” a treca logout. Znam ako pogledate sliku iznad da nije bas tako poredano ali ovo je da nam bude jednostavnije da napisemo tutorial.

1. Najbrza alternativa za brzi post

Kad se kao user prijavi na stranicu moze se vidjeti da u desnom cosku stoji “novi post” I svidja mi se da su stavili ovako vidljivu ikonicu od olovke koja ipak daje smisao tome da ako kliknem dodjem do novog posta.

2015-05-26 16_32_39-VOXXYZ -

Sad ja naravno nisam mislio na to da vi ovo mozda gledate preko mobitela pa mozda je drugacije. Ja sam na racunaru al ne vjerujem da se nacin rada razlikuje.

Screenshot_14

Vidimo da ima dosta menija i teksta na lijevoj u i desnoj strani al za sada cemo se samo usmjeriti da ubacimo najjednostavniji post.

ENTER TITLE HERE

Kao sta vidite imamo ispod Add New Post tekst gdje nam stoji enter title here. Tu upisemo naslov naseg  bloga. Recimo kako vidite kod mene u naslovu stoji “3. Paradoks…Prvi Post…”  Mozemo sada dodati  Naslov  kao sta sam  ja na slici ispod.

Naslov

Add media – Dodati sliku

Add Media je prostor gdje mozete da prebacite slike sa vlastitog racunara do bloga.

1. Kliknite prvo add media  i iskoci vam onda prozor.
Screenshot_19
2. Kliknite upload files.

Dodaj sliku

3.  sad ili povucite fajl do prozora ili kliknite select files.Screenshot_184.  Izaberite sliku Screenshot_20
5. Pricekajte dok vam prebaci sliku.Screenshot_21
6. U donjem desnom cosku kliknite da dodate slike u post – insert into post. Screenshot_22 7. Gotovo

Screenshot_24

 

Insert Shortcode?

Ostavljam za kasnije… Nisam pregledao tako da cemo to u posebnom postu napraviti. Kako sam ja skontao to je kao neki skracen kod da olaksa. Ne zurimo se pa ostavljamo za kasnije.

Dodati tekst?

Mislim da vam je ovo najjednostavnije. Samo kliknite pokraj slike i u slucaju da ste kliknuli na sliku onda samo tastaturom kliknite na end ako hocete iza slike da pisete i home ako hocete da prije slike ubacite tekst.

Publicirati?

Kad ste zadovoljni tekstom imate na desnoj strani dugme publish.

2015-05-21 11_50_51-Edit Post ‹ Naslov Stranice — WordPress 2015-05-21 11_50_28-Add New Post ‹ Naslov Stranice — WordPress

Save draft vam sluzi da spasite napisano pa da kasnije nastavite  pisati post tj. tekst. Ili mozda ako niste sigurni da bas to zelite objaviti, da imate sansu da razmislite jos malo dok stoji u draftu…

Sretno! Sad ste na pola do nobelove nagrade (pravi ste Ivici? ive ? andrici?  🙂

2. Alternativa 2 kroz dashboard

Ima kroz dashboard isto alternativa da dodate post.

2015-05-21 11_42_29-VOXXYZZnaci “moj voxxyz” dugme izgleda da sluzi da se dodje do “svog radnog stola

┬─┬ノ( º _ ºノ) … possum u akciji

Sad kad ste dosli do dashboarda ima sa lijeve strane “Posts” . Kliknite Add New i uradite kao u proslom (ovdje me pitaj sta trazim…)

2015-05-21 11_48_37-Posts ‹ Naslov Stranice — WordPress

 

 

Screenshot_23

Sad mozete vidjeti svoj post na pocetnoj stranici.

Screenshot_26

Necu stici sada zavrsiti tekst…

Petak je,  bjezite van, popijte koju i za mene 🙂

Join the Conversation

7 Comments

    1. Ja sam mislila da svi vec znaju za ovaj video 😀
      Jos sam htjela nesto reci za ovaj sladoled sto nas zezas, haman je bolje da ja napravim tutorijal za sladoled da parite oci haha

  1. Ovi postovi su mi skroz da ne kazem, lice mi na objasnjenja jednog lika ::/

  2. @nostalgicna bas bi bilo super da uradis jedan post o sladoledima. Ti prva pa cu ja challenge 🙂
    @krajiskina i @A : jes

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *